Buurtkrant-Oud

buurtkrant

Voorwoord december

Beste Buurtbewoners,

Zoals u heeft kunnen lezen en zien waren we alweer wat voorzichtig begonnen met verschillende activiteiten, zoals biljarten, klaverjassen (het bleek dat mensen toch nog wel een beetje huiverig waren, want we zijn maar met een kleine groep van 12 personen) en sjoelen, en de basisschoolkinderen die uit zijn geweest.

Op dit moment van schrijven is het weer heel anders, nl. De avondklok lockdown is weer van kracht en gaat al om 17.00 uur in.
Dit alles houd natuurlijk wel in dat er s‘avonds tot nader order niets meer georganiseerd kan worden, dit geldt tot 14 december dus kunnen we de grote kaart en sjoel/rummikub avond ook wel vergeten. De rest moeten we nog maar afwachten.
Dus zoals het u is kunnen de dag activiteiten wel doorgaan maar met anderhalve meter afstand(mondkapjes op bij binnenkomst) en om 17.00 uur de deur weer op slot.

Toch hebben we het sinterklaasfeest op zaterdag 27 november wel door laten gaan, dit was mogelijk doordat we het op dezelfde manier geregeld hebben als vorig jaar, dus bij de kinderen langs.
Er is van tevoren een oproep gedaan of er iemand een bijzonder voertuig of zoiets had maar helaas heeft niemand hierop gereageerd dus dan maar weer op dezelfde manier als vorig jaar (met oude trekker en kar) alleen het weer zat niet mee het was miezerig en koud.

Dan gaan we nu maar hopen dat we dit jaar toch nog een beetje winter krijgen en een ieder nog even weer op de schaatsen kan, inmiddels staat de baan onder water.

Zoals we weten hebben er op dit moment van schrijven ook al verschillende mensen uit onze buurt corona gehad of hebben dat nog.
We wensen hen allen een goed herstel namens het bestuur.

Namens het bestuur
Jan Eising

Sinterklaasfeest November 2021


Eindelijk was het dan weer zover, de Sint en zijn Pieten kwamen zaterdag 27 november ook weer een bezoekje brengen aan de kleintjes uit onze buurt.
Jammer genoeg kon ook dit jaar geen gebruik worden gemaakt van het buurthuis ivm het coronavirus (dan hadden alle ouders en grootouders het kunnen meebeleven)
Nu moest er weer worden geïmproviseerd, net als het afgelopen jaar met oude trekker en kar.
Door het weer moest er wel iets worden verzonnen, zodat de Sint toch nog een beetje beschut kon zitten.
De Pieten hadden er minder last van, die konden zich tenminste nog uitleven op de fiets.
Zo gingen ze bij alle kinderen langs die zich hadden opgegeven.
De kinderen werden door de zwarte pieten naar buiten geroepen, en kregen allemaal een cadeautje van de Sint en een zak pepernoten van de Pieten.
Achteraf was het toch weer een fijne optocht, en zijn er toch 15 adressen bezocht.
Op naar volgend jaar!

Beilen, nov 2021.
Aan de vertegenwoordigers van alle dörpen en buurtschappen
in de gemiente Midden-Drenthe.

Geachte mevrouw/mijnheer, beste mèensen,

In 2019 heb wij, de Streektaolvrijwilligers van het Huus van de Taol van Midden-Drenthe,
in het kader van de Culturele Gemiente een Streektaolkwis organiseerd veur alle dörpen en buurtschappen in oeze gemiente.

Dat is toen hiel goed ontvangen en er is giestdriftig deur de dörpen metan daon, en wij vunnen het schier wark um het te organiseren.
Veurig jaor en ook dit jaor is er deur de corona niks van kommen, maor now kan het weer.

Daorum heb wij weer een Streektaolstriedaovend vastlegd. Dizze wordt holen in het kader van Meertmaond – Streektaolmaond op 18 meert 2022 in het kerkelijk centrum “de Voorhof” in Börk, Hoogeveenseweg 4.
We begunt um 20.00 uur, maor de inloop is vanof 19.30 uur. Jullie wordt ontvangen met een koppie koffie / thee en wat lekkers derbij.
Wij wult hiel geern dat alle dörpen en buurtschappen van Midden-Drenthe hier weer metan doet; de deelnaome is 20 euro per groep maor dan is de koffie weer veur niks.

Het is de bedoeling dat elk dörp een team van minimaol 3 en maximaol 4 personen ofvaardigt. Ie bint vrij bij het kiezen van die veer personen. Het mugt bestuursleden wezen, maor ok veer willekeurige mèensen. Ze moet wal allemaol uut jullie dörp kommen en teminste 18 jaor old wezen.

Er wordt met 8 uutien lopende thema’s met elke keer 8 vraogen streden tegen alle aandere dörpen en buurtschappen uut oeze gemiente. D’r bint mooie priezen te winnen.
De ankondigings bint wel in het Drèents en sommige vraogen gaot over het Drèents maor er bint ook vraogen over aandere underwarpen zoals plaotsbepaling, veurwarpen en gezegden. Met aandere woorden: ook niet-Drents sprekende mannen en vrouwlu kunt metan doen.

Opgeven kan deur een mail te sturen naor harmhadderingh@home.nl, graog met de naom van het dörp en de naomen van de veer dielnimmers, teminste aj die al weet. Die namen kuj ok later nog deurgeven. Wij vraogt je de anmelding veur 1 februaori 2022 naor Harm Hadderingh te sturen.

Wij maakt d’r weer een gezellige aovend van en wij gaot d’r van uut dat jullie metan doet.

Met een vriendelijke groet,

De streektaolambassadeur en -vrijwilligers van Midden-Drenthe.

De aovend is allent veur de deelnemers dus niet veur publiek.

Opgave voor deze activiteit kan via onderstaand formulier voor 31 dec!

Hierbij een oproep voor vrijwilliger (s) die de paasactiviteit voor de kinderen wil organiseren op zaterdag 16 april 2022. Bijvoorbeeld paaseieren zoeken of misschien wel iets anders. Opgave:  jeising@ziggo.nl

In Holthe is nu een mooi ‘kabouterlaantje’ geopend. Nieuwsgierig? Lees dan onderstaand gedicht, ingestuurd door Astrid Belt, en veel wordt duidelijk:

Heb jij ze al zien staan?
De allerkortste kabouterlaan
Er is nog één te nemen horde
Maar dat komt vandaag in orde
Het kabouterlaantje is in Holthe in de ‘Hingstesteeg’
Waar vroeger het dorp een feestje kreeg

En weet je waar je goed parkeren kunt?
Op de parkeerplaats bij buurthuis t Trefpunt
Steek de straat over naar de Makkummerstraat
Waarna je een paar honderd meter verder gaat
Dan zie je rechts een bankje staan
En daar begint de kortste kabouterlaan.

Weet je wat wel heel fijn zou zijn?
Honden tijdelijk even aan de lijn.
Kabouters kunnen niet tegen enthousiast gesnuffel
Ze geven honden op een andere manier een knuffel.

Loop na de kabouterlaan ook lekker door
Er loopt nl. een ommetje Holthe door
Bij de verharde weg rechts ga je terug naar parkeren
En links loop je verder het ommetje, voor de sportieve dames en heren

Uitje de Drentse Koe.

Met de buurtvereniging naar de Drentse koe. Dat was een leuk idee!
Stipt om half twee vertrokken we richting Ruinerwold, waarbij het wachten natuurlijk altijd is op degenen die het dichtst bij wonen.

In colonne, keurig geleid door Jan en Henk, op naar de Drentse koe.
Er waren meer mensen op dit idee gekomen (plusminus 500) maar gelukkig was er helemaal achter op het terrein nog een plekje voor onze auto’s.

Eenmaal binnen een vaste stek gezocht (veroverd) waarna de volwassen elkaar aan stonden te kijken; de kids waren al gevlogen. Best even spannend, sommige nog klein en de Drentse koe erg groot.
Maar ze vonden ons steevast terug zodat ook de volwassenen een heerlijk gezellige middag hadden. Een uitgebreid arrangement met limonade, koffie, snoep, patat en heerlijk boerenijs als toetje maakte het feest compleet.

De kinderen vermaakten zich goed op de paardjes, de speeltoestellen, het bmx parcours en de tractorskelters. Henk werd zelfs nog uitgedaagd door Jan voor een partijtje airhockey wat hij met maar liefst 9-2 won.

Toen de lampen in de speelboerderij uit dreigden te gaan en het dus echt tijd werd om naar huis te gaan werd het nog even spannend. Het pasje waar alle versnaperingen op genoteerd werden was zoek. Een van de buurtgenoten had ijsjes gehaald en het pasje op het dienblad gelegd. Dat wist de schoonmaakster dus niet. Gelukkig herinnerde ze zich de prullenbak nog waarin het dienblad geleegd werd en gelúkkig zat er net een nieuwe zak in waardoor het pasje weer in ons bezit kwam. Pfieuw….. die boete van €250 kwam even heel dichtbij.

Eind goed al goed. De laatste kilometers terug naar de auto werden (wat minder snel dan op de heenweg) afgelegd en de terugweg naar huis verliep ook heel wat rustiger dan de heenweg. Kortom, een geslaagde middag waarvoor dank aan de buurtvereniging!

Marloes Scholing

Zonnebloem wedstrijd.

Op 19 maart dit jaar, tezamen met een zakje paaseitjes, Brachten Jan Eijsing en Henk Eisen zakjes met zonnebloempitten rond in onze buurt, Holthe, Lieving, Makkum. In totaal gingen er 44 zakjes van de hand. Sommigen hebben wellicht gezaaid maar er niet meer aan gedacht om zich in te schrijven voor de wedstrijd, anderen hadden wellicht zo weinig succes met de groei dat ze zich bij voorbaat kansloos waanden.

Op 2 september en op 27 september heeft de voorzitter van onze buurtvereniging Jan Eising de zonnebloemen gemeten van de 6 ingeschreven kandidaten, te weten; de familie Gils, de familie Boelens, de familie Eisen, de familie Oelen, familie Scholing en familie Schipper. Op 2 september ging familie Oelen nog aan de leiding maar uiteindelijk bleek op 27 september, Theo Schipper de beste zonnebloemkweker. Hij wist met kippenmest en een uitgekiende verzorging, zijn zonnebloem op te kweken tot een geweldige hoogte van 3,81 meter. Familie Oelens werd uiteindelijk 2e met 3,71 meter en familie Eisen 3e met 3,30 meter. Nogmaals allemaal van harte gefeliciteerd!

Omdat ze alle 6 zo hun best hadden gedaan, hebben ze allemaal een waardebon ontvangen van de buurtvereniging. Nogmaals goed gedaan allemaal!

Biljarten,

De Maandagmiddag groep is 6 September weer begonnen, en de Donderdagavond groep begint 9 September weer.

Klaverjassen,

We zijn Maandagavond 6 September om 19.30 uuur weer begonnen, in eerste instantie hadden zich 11 personen opgegeven uit eindelijk nog een invaller gevonden. Bij aanvang was er nog iemand bij waardoor er opdat moment 1 persoon over was, dit kwam natuurlijk wel mooi uit dan kon er iemand voor de koffie cq drankjes zorgen. De groep is wel kleiner dan gewend waren, maar zijn toch weer blij dat er iets kan. Mogen we hopen dat we tijdens de Grote kaart – Sjoel en Rummicup avond weer een volle zaal mogen verwelkomen.
datums voor dit seizoen:

6-09   10-01-2022

4-10 31-01-2022

25-10 21-02-2022

15-11 7-03-2022

13-12 en 28-03-2022

 

Ingezonden (jeneverbesgilde Holthe)    febr 2021

Jeneverbes-struweel Dambeeren in Holthe.

Het terrein Dambeeren is een klein jeneverbes struweel en ligt midden in een bos van 2,5 Ha in  Holthe. Najaar 2016 is het perceel vrijgemaakt van voornamelijk vogelkers en enkele eiken en dennenbomen. De toplaag is verwijderd en de grond verschraald.
Binnen een jaar verscheen de eerste heide. Inmiddels zijn er een flink aantal jeneverbessen met afleggers, die door de jeneverbesbrigade vastgezet in de grond. Deze afleggers lijken stand te houden en vertonen extra groei ten opzichte van de niet ingegraven delen van de planten…

Elke maandagochtend als de weersomstandigheden het toelaten  zijn Marcel de Bruijn en Henk van Kampenhout aan het werk in het jeneverbesstruweel Dambeeren. De werkzaamheden bestaan voor een groot deel uit het maken van afleggers d.m.v. ingraven / vastzetten van de zijtakken. Het verschralen in een deel van het terrein d.m.v. verwijderen van de toplaag en het verwijderen van Vogelkers, Brem en Braam.
Daarnaast worden soms bomen verwijderd die het licht tegenhouden.

Door het Dambeeren bosje loopt een wandelpad van het buurtommetje. Hiervan wordt veel gebruik gemaakt ook door buurtbewoners. Langs dit pad hebben wij een bank geplaatst, gezaagd uit de eik die moest worden verwijderd.
Naast de bank hebben we een informatiebord geplaatst over de jeneverbessen met daarop de folder “op de bres voor de jeneverbes”

Het Scharreveld is sinds 2021 toegevoegd aan ons werkterrein, In dit terrein zijn een aantal jonge jeneverbessen ontdekt. Er zijn een aantal zaailingen, en een tiental afleggers die inmiddels zelfstandig staan. Deze boompjes zijn deels vrijgemaakt en zullen in de gaten worden gehouden.

Om de vergrassing tussen de heide en jeneverbessen tegen te gaan wordt overwogen om het perceel Dambeeren te begrazen met heideschapen van een schaaphouder uit de buurt.

Wil je meer weten over ons werk, de jeneverbessen, of andere jeneverbes struwelen in Drenthe, ga dan naar de website van het jeneverbesgilde Drenthe.

https://www.jeneverbesgilde.nl/